Безсмертна зарядна станція: 14 порад для довгої та надійної роботи

zariadni-stantsii-porady

Ми купуємо портативні зарядні станції (ПЗС), аби за відсутності електроенергії мати автономне джерело живлення для електрообладнання. На жаль, замість розв’язання проблеми ми часто дістаємо ще одну — зарядна станція перестає працювати. Як цьому зарадити?

Портативна зарядна станція (ПЗС) — це фактично повербанк великої потужності, що може й підзарядити мобільний пристрій, і впродовж тривалого часу забезпечувати живлення для офісної чи побутової техніки: комп’ютерів, роутерів, телевізорів, ТБ-тюнерів тощо.

Більш технологічні й дорогі моделі, що мають функцію UPS (вони ще називаються двонаправленими зарядними станціями, як-от Choetech BS006 та Choetech BS008) можуть не тільки живити обладнання великої потужності (холодильники, фени, кавоварки тощо), але й одночасно виступати транзитним вузлом для передання електроенергії, якщо вона є в мережі, та автоматично починати живлення обладнання від батареї, якщо напруга в мережі зникла. Такий функціонал важливий зокрема для обладнання, що потребує безперебійного живлення — медичних пристроїв, холодильників, електронних блоків керування газових котлів тощо.

На перший погляд зарядні станції видаються доволі простими та зрозумілими у використанні. Втім, варто знати про них дещо важливе, щоби ПЗС служила довго та надійно.

1. Перед придбанням ПЗС визначте потрібну потужність

Подумайте, яке обладнання, якої потужності, упродовж якого часу ви хочете приєднувати до ПЗС. Потужність зазначається або просто на приладах, або в інструкціях з експлуатації. Пам’ятайте про пусковий струм — це коли приладу на старті може знадобитися потужність, що перевищує номінальне значення в 5–10 разів. На підставі цих даних виберіть модель, що відповідає вашим потребам.
serviceman

Чим дорожче зарядна станція — тим якісніша в ній електронна компонентна база й тим надійніше вона захищена від пікових навантажень та стрибків напруги.

2. Якщо сумніваєтеся — краще перевірте потужність обладнання, яке під'єднуєте до ПЗС

У характеристиках пристрою може бути написано, що він споживає 500 Вт, але насправді це значення може бути 550 Вт. Якщо ваша ПЗС видає тільки 500 Вт потужності, то навіть таке незначне перевищення є небезпечним для неї. Визначити реальні значення струму можна за допомогою ватметру чи сучасної смартрозетки: вона показує потужність, яку споживають під’єднані до неї прилади.

3. Не перенавантажуйте ПЗС

Якщо у вас Anker 521 потужністю 200 Вт і ви спробуєте під’єднати до неї холодильник, що на старті потребує струм потужністю понад 1 кВт, то у кращому разі холодильник не запрацює. У гіршому — зарядна станція вийде з ладу.

4. Для чутливого обладнання вибирайте ПЗС із функцією UPS

UPS у зарядних станціях — це не повноцінний байпас (Bypass), як у джерелах безперебійного живлення. Однак, завдяки функції UPS зарядна станція може бути одночасно й посередником, і постачальником живлення: коли в електромережі є напруга, ПЗС пропускає її через себе та направляє на під'єднане до ПЗС обладнання. Коли ж напруга в мережі зникає — ПЗС автоматично починає подавати її зі своєї батареї на під'єднане до неї обладнання.
Схема реалізації функції UPS (Bypass) в зарядних станціях: Рисунок 1 — у разі наявнсті живлення від мережі. Рисунок 2 — у разі відсутності живлення від мережі.
Схема реалізації функції UPS (Bypass) в зарядних станціях.

Рис. 1. За наявнсті живлення від мережі.
Рис. 2. За відсутності живлення від мережі.

Функція UPS нині є здебільшого серед дорогих моделей потужністю від 1 кВт, що мають покращені експлуатаційні характеристики. Але навіть там вона не діє за замовчуванням.

У більшості зарядних станцій, що є на ринку у 2024 р., функцію UPS можна активувати тільки за умови дотримання певної послідовності приєднання:

  1. Спочатку прилад (роутер, телевізор, холодильник тощо) під’єднайте до ПЗС та увімкніть її;
  2. Впевніться, що потрібний вам прилад почав працювати від ПЗС;
  3. Під’єднайте ПЗС до електромережі, де є напруга.

5. Якщо в ПЗС немає функції UPS — вимикайте зарядну станцію з розетки, коли від неї живляться інші пристрої

Якщо одночасно виконувати 2 дії: заживлювати ПЗС від електромережі й використовувати її для живлення будь-якого пристрою, це призведе до прискореної деградації батареї ПЗС. Деякі виробники ПЗС без функції UPS зазначають в інструкції, що іноді так можна робити в разі необхідності. Проте зважаючи, що вартість батареї ПЗС фактично дорівнює вартості ПЗС, про батарею варто піклуватися, щоб вона служила якнайдовше.

6. Розпочинаючи використовувати ПЗС — зарядіть і розрядіть її

Уперше вийнявши ПЗС із пакування, повністю зарядіть її, адже для безпечного транспортування завод випускає ПЗС із рівнем заряду близько 30 %. Після заряджання до 100 % ПЗС потрібно повністю розрядити приєднавши до неї будь-який пристрій. Повний цикл заряду та розряду перед початком експлуатації допоможе відкалібрувати батарею і надалі точніше прогнозувати час роботи станції за певного навантаження.

7. Не змушуйте працювати ПЗС, яку ще жодного разу не заряджали

Деякі ПЗС активуються тільки після під’єднання до електромережі. Низка виробників, серед яких і популярний Anker, випускають ПЗС із заводу в неактивованому стані — їхня батарея від’єднана через електронний вимикач. Це робиться для безпеки під час транспортування. Після першого під'єднання блока живлення до електромережі батарея автоматично активується.

8. Пам’ятайте про екорежим

Екорежим (чи режим енергозбереження) запобігає марнуванню заряду батареї. Коли він діє, то за відсутності приєднаних приладів-споживачів ПЗС знеструмлює всі порти, переходить у режим очікування і залишається в ньому, допоки людина знову «розбудить» станцію. Екорежим активується кнопками чи перемикачем на корпусі як у ПЗС Anker або через мобільний застосунок — його передбачено для керування зарядними станціями Choetech.
serviceman

Екорежим — це корисна функція. Але може бути незручною і навіть небезпечною, якщо до ПЗС під’єднані якісь важливі пристрої малої потужності або критичне для здоров’я та життя людини обладнання, що вмикається за розкладом (наприклад, протипролежневі матраци). Не знаючи про екорежим можна подумати, що ПЗС зламалася чи ненароком завдати шкоди хворій людині.

Практика показала, що далеко не всі ПЗС справляються зі стрибками напруги вище 250В (навіть якщо в інструкції стверджується інше). Річ у тім, що часто ПЗС розраховані на роботу від європейських електромереж, де значні стрибки напруги бувають рідко на відміну від українських. Тож, використовувати реле напруги у парі з ПЗС — добра ідея!

Якщо реле напруги встановлено в електрощитовій на вході до помешкання — це найліпший варіант, бо таким чином від стрибків напруги захищені всі електроприлади в  помешканні. 

Є реле напруги, що вставляються в розетку — у такому разі від стрибків напруги захищений тільки пристрій, що приєднаний до цього реле.

Реле напруги для встановлення в електрощитовій
Реле напруги для встановлення в електрощитовій
Реле напруги для встановлення в розетку
Реле напруги для встановлення в розетку

10. Зважайте на особливості експлуатації батареї

Сучасні літій-залізо-фосфатні акумуляторні батареї (АКБ) можна заряджати до 100% і розряджати в процесі експлуатації до 0%. А ось дешевші літій-іонні краще розпочинати заряджати, коли вони розрядилися на 20-80%. Крім цього, якщо літій-іонна батарея розрядилася до 0%, потрібно якнайшвидше (максимум — упродовж найближчих 24 годин) знову зарядити ПЗС.
serviceman

Акумуляторна батарея (АКБ) будь-якого типу працюватиме довше, якщо підтримувати рівень її заряду в діапазоні 40-80% і не допускати розряджання нижче 20%.

11. Якщо заряджаєте зарядну станцію від генератора — використовуйте стабілізатор

Зарядна станція справно працює, коли її заряджають струмом певної частоти та напруги й може вийти з ладу, якщо струм цим показникам не відповідає. Генератор видає «брудний струм», тобто його параметри можуть мінятися. Наприклад, на старті трапляється значний сплеск потужності, а впродовж роботи генератора частота струму коливається: то вище 230 В, то нижче 220 В. Стабілізатор підтримує показники напруги та частоти в межах стандартних та безпечних для ПЗС.

Деякі генератори мають вбудовані стабілізатори й це зазначено в інструкції до пристрою. Якщо в генераторі немає стабілізатора, його потрібно придбати додатково, а його потужність має бути дещо більша, ніж потужність ПЗС. Наприклад, якщо зарядна станція Choetech BS005 споживає 1200 В, то стабілізатор для неї має бути на 2 кВт, щоб стабілізатор не постраждав у разі сплеску потужності під час заряджання батареї зарядної станції.

serviceman

Деякі генератори мають на корпусі тумблер або поворотну ручку, що вимикає подачу напруги на розетки, які розташовані на генераторі. Використовувати такий вимикач під час запуску генератора — добра ідея. Це додатковий захід, аби убезпечити пристрої-споживачі, що живляться від генератора та можуть постраждати від стрибків напруги на старті чи під час виходу генератора на робочу потужність.

Спрощені схеми безпечного приєднання зарядної станції до джерела живлення

12. Термін життя АКБ залежить від кількості циклів заряджання

Зазвичай якісна літій-залізо-фосфатна батарея легко витримує до 3000 циклів зарядження-розрядження без помітного зменшення ємності. Дешевші ПЗС із літій-іонними батареями й заряджаються довше, і живуть меньше, адже витримують лише близько 1000 циклів.

13. Зважайте, що гарантійний термін ПЗС в Україні — 6-12 місяців

На пакуванні виробників, як-от Anker, Bluetty, Choetech, зазначено, що термін гарантійного обслуговування становить 5 років. Проте ці умови діють лише на території ЄС, оскільки там працює офіційний представник виробника. В Україні такого представника немає, тому гарантійний ремонт забезпечують магазини чи дистриб’ютор, що імпортував обладнання до України. Відповідно й гарантійний термін як правило значно менше — 6-12 місяців.
serviceman

Гарантійний ремонт зарядної станції забезпечує той, хто її продав. Зокрема сервісний центр «Мегатрейд» впродовж
12 місяців забезпечує гарантійний ремонт для тих зарядних станцій Anker, Bluetti та Choetech, які були ввезені в Україну компанією «Мегатрейд». Такі пристрої ідентифікуються завдяки серійним номерам. Ремонт поза гарантією (платний) сервісний центр Мегатрейд виконує для будь-яких зарядних станцій.

14. Бережіть батарею!

У якісної ПЗС до 80% вартості складає батарея. Усе інше — корпус, електроніка, конектори — тільки 20%. Якщо вийшла з ладу плата електроніки зарядної станції, її ремонт обійдеться десь у 15–30% від загальної вартості обладнання. Якщо вийшла з ладу батарея, мабуть, буде доцільніше купити нову зарядну станцію.

Будь-який пристрій має обмежений термін роботи. Однак, якщо ставитися до нього дбайливо та додержуватися інструкцій з експлуатації, цей термін можна перевищити.

Сподіваємося, що наші поради допоможуть  максимально продовжити життя вашій зарядній станції. Якщо ж виникне потреба в ремонті чи технічному обслуговуванні — звертайтесья до сервісного центру «Мегатрейд»!

Потрібна допомога з обладнанням?

Заповніть заявку і ми одпишемося вам впродовж 30 хвилин.

Усі послуги

Зв'яжіться з нами!

Потрібен ремонт?

Надішліть нам сервісну заявку, щоб ми розуміли яке обладнання зламалося і з ким тримати зв'язок

Створити заявку

Хочете з'ясувати подробиці?

Надішліть нам запит і ми зв'яжемося з вами впродовж
30 хвилин

Надіслати запит

Як передати обладнання?

Передати обладнання до сервісного центру можна особисто або «Новою поштою»

Докладніше

Випадки з практики